Kaddafi gibi bir manyağın varlığı batılı ülkelerin saldırılarını asla ve kat'a haklı göstermez gösteremez. Nihayetinde işgal işgaldir. Her ne vesile ile olursa olsun. Fakat bu çakallar için gözünün üstünde kaşın var bahanesi kâfidir.
Halk ayaklanmalarında tabi olarak Amerikan kaynaklı sübvanse edicilerin taşeronları olduğu düşünüldüğünde Kaddafi'nin bu sosyal açıklara yönelik önlemleri -halka dağıtacağı fakirlik maaşı açıklaması gibi- daha erken alması gerekirdi. Tunus’ta patlak veren olaylar her ne kadar halk tabanlı görünse de işin içinde dış destekli "`ajan provokatör`" organizasyonların varlığına dikkat edilmeliydi. Umarım Bahreyn’de ve Saudi Arabia'da sosyal önlemler bir an önce alınır.
Bu saldırılar bize bir kere daha kıbrıs'ın stratejik önemini, kıbrısta çıkan "hassiktirin" eylemlerinin esbab-ı mucibesini ortaya koymuştur. Güney Kıbrıs’tan kalkan uçaklar ve Girit’in NATO üssü olarak kullanılmasına müsaade edilmesi, "ver kurtulcular" için önemli bir ders olmuştur. Türkiye'nin tatlı su boru hattı projesinin ivediliğinin önemi anlaşılmıştır.
Bu aşamada Kaddafi'nin bir an önce harekâtı durdurmak adına dünyayı ikna edici bir harekettte bulunması gerekir. işgal altında ve nefsi müdafaa durumunda olmasına rağmen halkının iyiliği için yapması gereken budur. Bm güvenlik konseyi daimi üyesi iki ülke, Rusya ve çin, bu opereasyona karşı çıktığı, almanya'nın tasvip etmediğini açıkladığı düşünüldüğünde hala şansı vardır. en iyi ihtimalle koalisyon güçlerinin çekilmesi ama sıkı bir ambargoya ikna etmelidir. bunu sağladıktan sonra ise güney ve orta afrikada dominant güç haline gelmiş olan çin halk cumhuriyetiyle bir an önce, kendilerine daha önce teklif edilen ekonomik pazar ve petrol anlaşlmalarını imzalamalıdır. böylelikle 2 daimi üyenin desteğini Almanya'nında lobiciliğini kazanarak Kaddafi yönetimi işgalden kurtulabilir.
Bu yolda bir tercih yapmazsa manyak kaddafi, büyük ihtimal kendisi ve yandaşı aşiretleri gelecek 15-20 yılda sıkıntılı günler beklemektedir. Zira operasyon bu şekilde devam eder, Kaddafi bu şekilde direnirse, işgal güçleri üstünden geçtikten sonra kurulacak olan yeni hükümet Fransa’nın piyonu olacaktır. Güney kesimlerinde ezilen aşiretlerin diğerlerini ezmeye başladığı yeni bir döneme girecektir.
Kaddafi bir an önce Çin seçeneği görüp bu karta oynamalıdır aksi takdirde kayıplar ve yıkım çok daha kötü olacaktır.
`O değil de` yine olan aç ve bir yudum ekmek için sokağa dökülen gariban libya'lılara olacak gibi. Allah yardımcıları olsun.
(20.03.2011)
Libya ve Son Durum
Türkiye'nin asker göndermesi ile birlikte dengelerin iyice allak bullak olduğunu söylemeliyim.
Genel itibarıyla; Fransa'nın haddinden fazla tırt, amerikan hükümetinin abd'de bulunan silah şirketleriyle anlaşma safhasında olduğunu gösteren gelişmeler yaşandı.
Fransa'nın kendi yapımı olan "züper" uçaklara bakarak amerikan desteği ile 2-3 hafta içinde Libya'yı cehenneme çevirecek diye düşünürken, manyak kaddafinin "tınlamadığı" saldırılar bize iki olasılık sunuyor;
Ya fransız ordusunda ciddi bir hizipleşme var, ya da daha önce libya'nın daha iyi bir olasılık olan "Çin kartını" çekmiş olması.
Fransız'ların tırtığını kenara bırakacak olursak, düşündüğüm Çin bağlantısı tahmin ettiğimden çok daha önce kurulmuş gözüküyor. bu bağlantı sağlandı ise batılı devletlerin Libya’ya aç köpek gibi saldırması da anlamlı hale geliyor. Dolar/Euro paritesinde doların akıl almaz düşüşü " Çin’in kurtarma operasyonu" ile tersine dönmüştü fakat çinin elindeki likidite afrikada yatırıma dönüşmüştü. Bu duruma dur diyemeyen batılı devletler de Çin’in yükselen gücüne karşı kuzey ve orta Afrika ülkelerine yönelik operasyonlarına hız vermişti. Fakat başarılı olmak bir yana Çin’in elinin kuvvetlenmesine yol açtı. Bu durumda Çin ile ham madde ve pazar antlaşmasına varan ya da ortaklık çalışmaları yapan ülkelere ~yemen~ yönelik bir mesaj olarak libya savaşı daha anlaşılır gözüküyor. Keza Kaddafi'nin batılılarla savaşmak yerine asilerin üstüne gitmesi, Türkiye’nin ambargo muhafızı!!! olarak bölgeye intikal etmesi sanırım. Çin'le Libya arasında derin bir akımın olduğunu gösterir. Kaddafi ezelden beri bir müttefiki, güçlü bir müttefiki olmadan yapamayacağını biliyordu. Bombalar Libya’yı kavururken "nasıl konuşuyor deli" derken aslında ne hin olduğunu anlayamadık.
Mısır ve Cezayir’den, sudan'dan herhangi bir desteğin ulaşamayacağı kesin. Libya nijerya ilişkileri de sıkıntılı olduğuna göre çin'nin ciddi yatırımlar yaptığı Çad'dan bu akımın gerçekleştiğini düşünmek haksız olmaz sanırım. Fakat burada kafayı kurcalayan Kaddafi ve güney kabilelerinin ilişkisi. Akdeniz den Türkiye sayesinde de destek alamadığına göre geriye çad seçeneği kalıyor. Yani yakınlar da Çad'da bir istikrasızlık yaşanacak gibi görünmekte. Çin buna izin vermeyecek büyük ihtimal.
Peki bu derin akım Türkiye'yi nasıl etkiler? Cevabı basit, Kaddafi
manyağının elindeki 144 ton altının 1/3'ünden fazlasının adresi
neresidir? Sorusunun cevabıyla aynı olacaktır. Ama sevinmeyin. Altın
ülkeye parça parça girecek. İran, katar üstünden Çin'e ve Almanya'ya
geçecektir. Bu geçişler, ülkede altın fiyatlarını ve tabi olarak
faizleri yükseltecek, yükselen faiz işsizliği tekrar çift hane hale
getirecektir. Umarım yanılırım. Umarım Kaddafi akıllı davranır!
Bunlardan daha önemli olan ise basına yansıdığından daha fazla olduğunu düşündüğüm can kaybı. bu çakalların arasında olan yine halka oluyor. aç açlığıyla ölüyor, tok tokluğuyla. Filler tepişirken ezilen yine çimenler oluyor. Allah yardımcıları olsun.
(26.03.2011)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Miğferimi cilalıyorum gibi görünüyor ama çaktırmadan da seni kesikliyorum. Sen usulca yorumunu bırak. Arkanı dönünce miğferi, üstüpüyü fırlatıp ne yazdığına bakacağım... hehe.