Related Posts with Thumbnails
""Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn 21/87" "i must not fear. fear is the mindkiller. fear is the little death that brings total obliteration. i will face my fear. i will permit it to pass over me and through me. and when it has gone past i will turn the inner eye to see its path. where the fear is gone there will be nothing. only i will remain."

17 Eylül 2010 Cuma

The Road








2009'un en iyi bilim kurgu filmi olmasına rağmen cacık oskarda ödül almadığı gibi yurdumda geç gösterime girmesi hadisesinden ötürü yıllar sonra "hacı bak bu film kült diyorlar, izeleyek" diyaloglarıyla anılacak filmdir.

Delikanlı film izleyicisi elini zekerinde değil, kalbinin üstünde tutup vicdanen, ilmen, fikren karar verir. Bu yüzden artılarını - niye külttür- sıralayacağım:


▬▬▬▬▬▬Spoylır İhtiva eder▬▬▬▬▬▬▬


İlk olarak film gelmiş geçmiş en iyi post-apokaliptik filmdir. Bu konuyu tartışmaya bile ihtiyaç duymuyorum.  Şimdi bir mad-max fanı olarak şunu belirtmek isterim ki, mad-max post-apokaliptik-westerdir.  Meselesi Post-apocaliptia değildir. Aynı dönemde çekilmiş hayvani bütçeli filmlerin yanında böyle bir atmosferi, bu kadar naif bir bütçeye sığdırmak; yürek, bilek, cesaret, onur, kahramanlık, kararlılık, tutku ve aşk işidir.

Viggo mortensen devleşmiştir. Kesinlikle. Aragorn rolü ile,  Şiddetin Tarihçesi ile  helal olsun dedirten şahsiyet görkemli bir oyunculuğa imza atmıştır. Sırf saf yeteneğin kamera ve senaryo ile dansını seyretmek adına izlenecek bir filmdir.


Hele o ufaklığın oyunculuğu takdire şayandır. İkinci bir joel  osment vakası ile karşı karşıya kaldığımızı gösterir. Kameranın üstlerinde bu kadar çok düştüğü bir filmde bu performans göz doldurur. charlize hatun kişisi karşısındaki epik oyunculuğun hiç altında kalmamış. Diğer arkadaşları alnından, charlize'i  Gözlerinden öperin.

Filmde kadının ilk vazgeçen olması entel kuntel camiada "çok maskülen, çok seksist bir ifade biçimi" olarak eleştirilebilir. Lakin söz konusu olan post apokaliptik bir dünya. Günümüz geçekliğinde nasıl davranıyorlar ki, post-apokaliptiğinde farklı olsunlar dedirtir.

Ayrıca beyaz perdede nadiren gördüğümüz baba-oğul ilişkisi üstüne destansı bir öyküdür. Baba-oğul ilişkisi, erkek çocuklarında anne-oğul ilişkisinden daha derin bir yere sahiptir. Baba başkadır. Arkadaşlarla izledim, pişman oldum.  Kendi başıma izleseydim gözlerim yaşarırdı.   

Ama bu duygusal tat tabi ki filme yakışmamış. olmalıydı lakin işin resmen suyunu çıkarmışlar. Bunu da, "o kadar para yatırdık hacı gişede patlamasın melankolimiz" deyip serpmişler. Bu riyayı yapmasalardı mütekamil bir kült film olabilirdi.

Ama olsun biz onu böylede bağrımıza bastık.

Filmi bir daha izlerken unutmamanız gereken şey:  İnsan insanı yer mi yegen?





▬▬▬▬▬▬▬Spoylır İhtiva Eder▬▬▬▬▬▬▬





Güzel izlenesi filmdir yani.


______________________________

Not: Öyle bir yerler  için karaldığım taslaktan kapi peyst. Fallout sevenlere nostaljik anlar yaşatmayı dahi taahhüt edebilirdi, lakin etmemiş. Ama ben garanti veriyorum; fallout tadında.

2 yorum:

  1. Çok merak ettim bu filmi ve adını hemen not alıyorum...

    YanıtlaSil
  2. Hiç fena değildir. Mavilimon konseptine uygun ama biraz hoyrattır ☻

    YanıtlaSil

Miğferimi cilalıyorum gibi görünüyor ama çaktırmadan da seni kesikliyorum. Sen usulca yorumunu bırak. Arkanı dönünce miğferi, üstüpüyü fırlatıp ne yazdığına bakacağım... hehe.

Related Posts with Thumbnails