Related Posts with Thumbnails
""Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn 21/87" "i must not fear. fear is the mindkiller. fear is the little death that brings total obliteration. i will face my fear. i will permit it to pass over me and through me. and when it has gone past i will turn the inner eye to see its path. where the fear is gone there will be nothing. only i will remain."

19 Ağustos 2011 Cuma

Suriye ve Gavrilo Princip


Suriye Nere mi?

çıkarılmak istenen 3. dünya savaşının ilk kurşunun atılacağı ülke. "arap baharı" adındaki vodville ilişkilendirilse dahi işin o cihette olmadığı ülke.

(bundan sonrası haftalık matbuu bir neşriyat için hazırlanan  bir yazı   taslağından)

öncelikli olarak, arap baharıyla bağnlantılı görünmesine rağmen suriye'de vuku bulan hadiseler bağlantısızdır. öncelikli olarak idrak edilmesi gereken nusayri ve şii farkı ve bunların iktidar düzleminde suriye'de ki karşılığıdır. suriye'deki şii güç üstünde iran'nın hali hazırda etki sahibi olduğu ve bunlar aracılığı ile suriye iktidar üstünde etkisi olduğu gizli ama bilinen bir gerçektir. iran aynı zamanda resmi olarak nusayrilerle ilişkisinin de sürüdürdüğü için suriye diyince iran anlaşılmalıdır. suriye bu haliyel iranın dolayısı rusyanın en büyük ortadoğu kartıdır. suriye amerikan ambargosu, türkiye ortaklaşa ilişkileri ve iran arasında sıkışmış bir ülkedir. aynı şekilde israil'in ezeli düşmanlığı ile karşı karşıyadır. fakat son olaylar, ne iranın güç oyunu, ne türkiye'nin çıkar ilişkileri kapsamında şekillenmiştir. suriye'deki karışıklığın sebebi, israil'in türkiye'nin yükselen "islam coğrafyası ağabeyliği" etkisini bertaraf etmek, iranın siyası hamisini ters-avantaj haline getirmektir. yani olaylar ile:

1) türkiye'nin "islam ülkeleri hamiliği"ni zedelemek.

2) yeni bir suriye hükümeti kurup, iran ve dolaylı olarak rus etkisini ortadan kaldırmak.

3) türkiye'yi ortadoğuda başlatılacak büyük savaşın ilk kurşununu attırmak. islam coğrafyası ile arasında büyük uçurumlar yaratmak.

şeklinde özetleyebiliriz. peki türkiye'yi bu cehennem çukurunun içine çeken adım ne idi? libya'ya nato'nun saldırısına ses çıkarmaması, durumu "insani olarak ele alıyormuş gibi davranıp, işgale destek vermesi idi. bu hamlesi benzeri! sebeplerle ortaya çıkan isyan olayında farklı tavır almasının önüne geçti. aksini dener ise itibarı zedeleneceği gibi, islam topluluklarında, türkiye'nin insani kaygı değil, menfi kaygılar ile hareket ettiği intibaını oluşturacaktır. kaldı ki suriye olaylarında basından sızan bilgiler, libya'dan kat kat daha çok ve daha şiddetli görünmekte. tabi olarak şunu belirtmek gerekir ki basınında "türkiye'yi ortadoğuda savaşa çekme projesi"nin psikolojik ayağı olduğunu belirtmek gerek. ırakta iki milyon üç yüz bin insan, ki bunun altı yüz bini 5 yaş altı çocuk, gün gün öldürüldüğünde ne iç basın ne dış basın ne de hükümet yeterli hassasiyeti göstermemişken. son bir buçuk ay içinde ölen iki bin ( ki farklı rivayetler mütevatir) insan için dünyanın harekete geçmesi! de pek manider. elbette can kaybı önlenmelidir. fakat yöntemi askeri müdehale olmamalıdır. zira can kaybı, amerikan yapımı silahlar taşıyan isyancılar( evet donanımlı isyancılar), rus ve iran yapımı silahlarla donanmış suriye güçleri arasında kalan sivillerin öldürülmesidir. kimin kime kurşun sıktığı belli olmayan bir alanda "askeri müdehale" çığırtkanlığı masum bir ifade biçimi değildir. zira bunu ilk dile getiren iç basın kaynaklı mecralar değil, dış basında yer alan ifadelerdir. başta hilary clinton ingiliz kabinesinin kallavi üyeleri ve alman şansölyesi.



(franz ferdinand'ın suikastı)

Peki Gavrilo Princip kim?

Franz Ferdinand'a başarılı bir suikast düzenleyen, kara el çetesi mesubu bir sırp milliyetçisi. Ve tabii, 1. Cihan Harbinin müsebbibi, amili. En azından lise tarih kitaplarında öyle diyor. Ama Gavrilo'lar her dönemde vardır. İnanmazsan:

işin kötü tarafı suriye bunca baskı altında da türkiye'ye karşı başka kartları oynayarak durumunu hafifletme yoluna gidecek. pkk kartını sürüp, kendi iç meselelerine odaklanmış! bir türkiye hedefliyor. suriye pkk'yı isyanları bastırmakta kullandığı bilinen bir gerçek. bunlardan bir kaç yüz kadarını türkiye'ye doğru yollamaması için hiç bir neden yokken, aksini ummak...


üstüne üstlük barzani pkk'nın bazı kollarını ıkyb çatısı altında toplamayı hedeflediği düşünüldüğünde. kuzey ırakta operasyon yapmamız daha da zor hale gelecek.

türk dışişleri ne yapar bilemem ama bildiğim bir şey varsa, suriye'ye askeri operasyon düzenlemek yapılacak en son şey gibi görünüyor.


not: 3. dünya savaşı demişiz. 3. dünya savaşı 2014'de hedefleniyor. ilk adımlarını bir aksilik olmazsa 2012 mayısında atmayı hedefliyorlar. evet 2012'de dünyaya gök taşı çarpmayacak ama daha kötüsünü yapmak için elinden geleni yapan şeytanilerin ilk planı devreye girecek.

not2: Gavrilo Princip kim mi?(wiki miki idare ediverin)

not3: the economist   yazıyı ekledikten sonra gödüm bunu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Miğferimi cilalıyorum gibi görünüyor ama çaktırmadan da seni kesikliyorum. Sen usulca yorumunu bırak. Arkanı dönünce miğferi, üstüpüyü fırlatıp ne yazdığına bakacağım... hehe.

Related Posts with Thumbnails