Related Posts with Thumbnails
""Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn 21/87" "i must not fear. fear is the mindkiller. fear is the little death that brings total obliteration. i will face my fear. i will permit it to pass over me and through me. and when it has gone past i will turn the inner eye to see its path. where the fear is gone there will be nothing. only i will remain."

1 Aralık 2008 Pazartesi

St. John'ın Kişneyen Beygiri Yada Beygirleri



Ah Petro, ah Yekaterina aydınlanmayı devletin bir işlevi belleyen Rousseau. modernizasyonun matbu ayağını basın kavramının içine sokan ve çıkmaması adına elinden geleni yapan rus idealizmi. Ne dersin Konstantin Dimitric Levin? Savrulan gazel gibi acı dolu iç çekişleriyle, toprak kesekleri arasında kaybolan aydınlanamamış haytaları bilim ve pozitivist felsefenin ışığında aydınlatan düşünce. Okumanın insana kazandırdığı aydın görüş. Delphi kahinleri bile öngörülemez gericiliklerin çetrefilliğini bir dumanın köşesinden tahayyül etmeye uğraşa duruken; okumalar gözleri açar. Tek gailesi, iltisaklı olduğu topraktan çıkacak iki filizin umudu olan köylü ve cahil halkı asri gerçeklerle yüzleştirmek, aslında, bizlerin misyonu ve mitosu. mitos'u. Cumhuriyetin ismini aldığı devlet biçiminin türbedarlığı. Ona çaput ilştirmek isteyenleri uyaran levha. "lütfen türbeye mum dikmeyiniz"?!

Anakronik politbüronun hortlaklaşmış yayın organı gibi. Geçmiş yüzyıla ait huzursuz bir hortlak. Her 31 mart'ta tekrar acılar içinde inleyen ve ünleyen habis bir ruh gibi. Zincirleini şakırdatıp bögürtülerle konağın sakinlerine unutmak istediklerini hatırlatan soluk benizli öğretmen.

Moskva devlet üniversitesinde okuyan zapadnikinin siyah beyaz fotoları gibi. Yuvarlak viktorya işi dantelli bir masnın etrafında toplanmış, zayıf, soluk benizli sarışın uçuk mavi gözlü zapadniki. Pozlama esnasında ağızlar kibar bir oval biçim almış. "da!" pravda! Yüzyılların rutubetli çağında ince hastalığın beyazlığıyla kağıda hapis olmuş kurgu hortlaklar.

Ah pravda! Ah zapadniki!

St. Petersbug'un altında
Bir milyon kaval kemiği.
Leningrad'da var
3 milyon kafatası
Ama biz genede
Öğrenemedik pravdayı

Ah pravda! Ah zapadniki!

Not: çok ağır, çok kaba, lakin kibarlık gece ve geç saatlerde uğruyor.








_______________________
Parça(swh): Paul Robson'ın Songs For Free Men albümünden. Söyleyen de Zat-ı Şahane. kendisi Ussr'de Pavel Robeson Olarak bilinirdi. İngilizcede en güzel yorumu bu olmakla birlikte, kendisi aynı zamanda Black-jewish'tir. Hassidim olduğuda iddia edilir. Bu parça ile 1977(yıl konusunda yanılıyor da olabilirim) Sovyet barış ödülünü Nazım Hikmet'le paylaşmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Miğferimi cilalıyorum gibi görünüyor ama çaktırmadan da seni kesikliyorum. Sen usulca yorumunu bırak. Arkanı dönünce miğferi, üstüpüyü fırlatıp ne yazdığına bakacağım... hehe.

Related Posts with Thumbnails